Culturele festivals – wat zijn dat?

Iedereen kent het begrip festival, maar de meeste mensen zullen meteen aan de meerdaagse muziekfestivals denken als ze het begrip festival horen. Maar er zijn binnen Nederland en België zoveel meer mogelijkheden. Want er zijn lokaal ook heel veel festivals, die al vrij snel als cultureel geplaatst kunnen worden. Een ding is wel zeker bij de culturele festivals draait het vaak minder om muziek (tenzij ze het als bijvoorbeeld Lowlands combineren met muziek). Maar draait het vaker om de mensen en andere zaken. Zo kan het zijn dat je zelf muziek kunt spelen, gedichten voor kunt dragen of gewoon samen kunt zijn met mensen die eenzelfde hobby hebben.

Vaak zijn dit ook festivals die meerdere dagen omslaan, en die ook goed bezocht worden. Ook kan het voorkomen dat het om festivals gaat waar culturen samen komen. Een goed en bekend voorbeeld hiervan is het Kwaku festival welke jaarlijks in Amsterdam gehouden wordt. Dit is een Surinaams festival waar je kunt proeven van hun cultuur in muziek en eten – en uiteraard de nodige dans. Dit soort festivals zijn er door heel Nederland en België te vinden. Dit zijn festivals waarbij je zeker interesse moet hebben voor andere culturen – anders is het niet meteen iets voor jou. Maar hou zeker je ogen open – want het festival wat ze in de weide bij je om de hoek houden, kan maar zo het allerleukste festival zijn waar je ooit geweest bent.

We zijn een multiculturele samenleving en er zijn maar weinig mogelijkheden nog om van elkaars cultuur te kunnen proeven. Dit soort festivals zijn echter een goede manier om elkaars cultuur te leren kennen – en om elkaar te leren kennen. Want het is net als bij de meeste muziekfestivals. Je bent er om te genieten van de muziek en het festival – en dus ook van de mensen om je heen. We zijn toleranter in dat soort situaties en kunnen gemakkelijk nieuwe – goede – ervaringen opdoen met muziek en cultuur. Ga er deze zomer dus op uit en geniet van alle cultuur en muziek die je tegen kunt komen!